Лекція з питань енергоефективностіь та екологічного покращення в житлово-комунальному та будівельному секторах України

03.10.2012 у конференцзалі ХНТУ відбулася лекція для студентів спеціальності "Нетрадиційні та відновлювані джерела енергії" щодо задач, підходів, а також впровадження в Україні та, зокрема, в Херсонській області Програми «Енергоефективність та екологічні покращення в житлово-комунальному та будівельному секторах України» за участю працівників норвезької компанії Reinertsen AS.

 
 
 
 

03.10.2012 у конференцзалі ХНТУ відбулася лекція щодо задач, підходів, а також впровадження в Україні та, зокрема, в Херсонській області Програми «Енергоефективність та екологічні покращення в житлово-комунальному та будівельному секторах України» яка розпочата у 2007 році, і була запроваджена та профінансована Міністерством закордонних справ Норвегії. Лекція відбулася за участю:

- Кайі Хартмарк, керівника відділу «Енергія та Навколишнє середовище», Reinertsen AS, Норвегія

- Ірини Костромицької, керівника проекту "Енергоефективність та екологічні покращення в житлово-комунальному та будівельному секторах України", Reinertsen AS

- Ірини Баруліної, директора ТОВ "Регіональна енергосервісна компанія", Херсон.

- Федіра Баруліна, провідного спеціаліста ТОВ "Регіональна енергосервісна компанія", Херсон.

                 
                       

Кайя Хартмарк ознайомила з метою, задачами та принципами роботи компанії Reinertsen AS, головного Норвезького партнера Програми, навела цікаву інформацію щодо об’єктів, будівництво або реконструкцію яких проводила компанія, застосованих в них заходів з енергозбереження та впровадження на них сучасних енергозберігаючих технологій, окреслила рівень інвестицій, заощаджень, екологічних й енергетичних переваг та строки окупності проектів.

                                         
                         

Ірина Костромицька розповіла про етапи та результати роботи Програми на Україні. Були наведені та охарактеризовані результати запровадження енергозберігаючих технологій в опаленні, системах гарячого водопостачання та освітлення, проаналізовано залучення альтернативних джерел енергії до використання у комунальній сфері. Цікавим фактом є те, що переважна кількість об’єктів знаходиться у Херсонській області, яка була названа найуспішнішою областю роботи Програми.

                       

Ірина Баруліна представляла українського партнера Програми у м.Херсон. Вона в доступній формі розповіла про численні результати діяльності програми в Херсоні та Херсонській області, показала наслідки роботи програми у комунальній сфері за напрямками опалення, гарячого та холодного водопостачання, освітлення, енергоаудиту та моніторингу енергоспоживання. До речі, 185 будівель муніципальної власності на протязі останніх років проводять енергомоніторинг саме завдяки цій Програмі. Компанія активно впроваджує отриманий досвід роботи шляхом проведення тренінгів, навчань, семінарів не тільки на Херсонщині, а й на теренах усієї України.

                       

Лекція була проведена для студентів спеціальності "Нетрадиційні та відновлювані джерела енергії" та викладачів кафедри енергетики та електротехніки