Головна

Структура / Кафедри університету / Державного управління і місцевого самоврядування / Магістратура / НОВИНИ КАФЕДРИ / КРУГЛИЙ СТІЛ «ФІНАНСУВАННЯ ПРОЕКТІВ ЗА КОШТИ ДЕРЖАВНОГО ФОНДУ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА ПРОЦЕДУРИ»

КРУГЛИЙ СТІЛ «ФІНАНСУВАННЯ ПРОЕКТІВ ЗА КОШТИ ДЕРЖАВНОГО ФОНДУ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА ПРОЦЕДУРИ»

26 червня 2017 року в Миколаївській облдержадміністрації відбувся круглий стіл на тему: «Фінансування проектів за кошти Державного фонду регіонального розвитку: методологія та процедури».

Під час заходу було представлено методологію та процедури відбору проектів для дальшого їх фінансування за кошти Державного бюджету, Державного фонду регіонального розвитку та кошти міжнародної технічної допомоги.

У заході як один із спікерів узяв участь доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування к.т.н., доцент Дурман Микола Олександрович. Він звернув увагу присутніх на те, що об’єднані громади отримують не лише великі права в розпоряджанні власним майном, земельними, фінансовими та іншими ресурсами, але й зможуть розробляти стратегії розвитку власних територій, у яких буде закладено паростки їх майбутнього процвітання.

Крім того, держава «повернулася обличчям» до органів місцевого самоврядування в частині виділення коштів на фінансування проектів розвитку та інфраструктурних проектів, що виконуються в межах регіональних та місцевих Стратегій розвитку та Планів заходів на їх виконання, наприклад, через Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) або надання субвенцій з Державного бюджету на розвиток місцевої інфраструктури. Так, наприклад, 2017 року з ДФРР планується виділити місцевим бюджетам 3,2 млрд. грн, а за результатами виконання Державного бюджету за результатами півріччя ця сума може бути збільшеною.

На розгляд конкурсної комісії при голові Миколаївської облдержадміністрації подається значна кількість проектів, проте вони не завжди якісні за наповненням або скеровані на капітальні вкладення (ремонти), а не на створення «точок зростання» в об’єднаних територіальних громадах. І тому такі проекти не отримують достатнього рівня при оцінюванні в ДФРР і, відповідно, вони не отримують кошти на виконання (фінансування).

Нам слід навчити посадових осіб місцевого самоврядування, які відповідальні за написання та супроводження проектів розвитку, методології та процедур написання таких проектів, критеріїв оцінювання тощо.

Слід спонукати людей до зміни думки, що хтось буде робити за них – справу власного процвітання покладено лише на нас самих.

У прикінцевому слові М.О.Дурман зазначив, що на короткотермінових семінарах ми можемо навчити практичних навичок роботи в конкретних умовах. У той же час професорсько-викладацький склад кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету має теоретичні знання і практичний досвід проведення семінарів, тренінгів та інших заходів з проблематики децентралізації, реформування міжбюджетних відносин, регуляторної політики на місцевому рівні тощо.

На сьогодні ми готуємо бакалаврів та магістрів за новою спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування». Знання, отримані після закінчення вишу, дадуть змогу громадянам краще розуміти кроки влади щодо принципів реформування державного управління, а органам місцевого самоврядування – залучати до роботи в своїх апаратах, установах та організаціях висококваліфікованих фахівців.