Інформаційний пакет ЄКТС факультету МЕВ,УіБ

ФАКУЛЬТЕТ Міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу

ЮРИДИЧНА АДРЕСА

Україна, 73008 м. Херсон, Бериславське шосе, 24

ФАКТИЧНЕ МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ

Україна, 29016 м. Хмельницький, вул. Інститутська, 11

АДРЕСА ЕЛЕКТРОННОЇ ПОШТИ, АДРЕСА WEB-САЙТУ

E-mail:dec.ek@kntu.net.ua

https://instagram.com/decanat_ec?igshid=YmMyMTA2M2Y=

КОРОТКА ІСТОРИЧНА ДОВІДКА. За ініціативою д.т.н., професора В.В. Крючковського в ХНТУ створено факультет міжнародних економічних відносин (наказ №128 від 30.05.1997 р.) та відкрито спеціальність – «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». Крючковський В.В. незмінно очолював факультет з 30.05.1997 р. по 07.05.2015 р. У 1997 р. вперше було здійснено набір на перший курс на денну форму навчання. У цьому ж році між ХНТУ та Корпусом Миру США було укладено угоду про надання технічної допомоги в рамках проекту економічного розвитку, згідно з яким ХНТУ запрошує на роботу на факультеті МЕВ американських спеціалістів – бізнес-консультантів і викладачів. Випускна кафедра зовнішньоекономічної діяльності була заснована у вересні 2001р. Очолює цю кафедру д.е.н., професор Фомішина Віра Миколаївна.

У 2003 р. було засновано кафедру теорії та практики перекладу та отримано ліцензію на підготовку фахівців за спеціальністю «Переклад». Перші кроки кафедра робила під керівництвом доцента Смірнової Н.В. Сьогодні кафедру галузевого перекладу та іноземних мов очолює к. філол. н., доцент Подвойська Оксана Володимирівна.

З 01.09.2014 р. з факультету економіки передано кафедру менеджменту та маркетингу. З 2005 р. кафедру очолювала д. е. н., професор, Відмінник освіти України Савіна Галина Григорівна. Сьогодні кафедру менеджменту, маркетингу і туризму очолює к.е.н., доцент Набока Руслан Миколайович.

В цей же період з факультету кібернетики передано було і кафедру державного управління і місцевого самоврядування. З 2011р. кафедру очолює Лопушинський Іван Петрович – д.держ.упр., професор, академік Української академії акмеології, заслужений працівник освіти України. Історія кафедри розпочинається з 24.10.2008 р. як кафедри державного управління, педагогіки та психології. Першим завідувачем кафедри був Бутенко Володимир Григорович – член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, д.пед.н., професор.

Кафедра фінансів, банківської справи та страхування заснована у 1995 р. як кафедра фінансів. У період створення кафедри, її очолював д.е.н., професор Кудряшов Василь Павлович. Кафедра змінювала завідувачів, свою структуру та назву впродовж всього часу. З 06.07.2017 р. кафедру очолює д.е.н., професор, радник податкової служби ІІ рангу Сідельникова Лариса Петрівна, яка є членом Громадської ради при Державній аудиторській службі України; членом Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі; керівником секції бюджету та фінансів Наукової ради при Херсонській обласній раді. У 2022 р. кафедра змінила назву на кафедру фінансів, обліку та оподаткування яка об’єднала спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» та 071 «Облік і оподаткування».

Кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки розпочала своє існування з 1989 р. як кафедра «Економіка, організація і планування виробництва». У період створення кафедри, її очолював к.е.н., доцент Ясинський Валентин Веніамінович. Сьогодні кафедру очолює д.е.н., професор, член постійної спеціалізованої вченої ради Д 67.052.05 у ХНТУ за спеціальністю 08.00.04 «Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності)» Шандова Наталя Вікторівна.

В період 2015-2016 р.р. факультет міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу очолювала к.е.н., доцент Пустова Наталія Олексіївна. З 2016-2022 рр. факультет очолювала к.е.н., доцент Софієнко Альона Володимирівна, з 2022 р. і по цей час факультет очолює к.е.н., доцент Волкова Олена Володимирівна (в період 2016-2021 рр. очолювала факультет економіки, бізнес-аналітики та підприємництва).

А. ЗАГАЛЬНИЙ ОПИС ФАКУЛЬТЕТУ

1. Координатор ЄКТС від факультету:

Карамушка Марина Володимирівна

2. Структура факультету

2.1. Деканат

ПІБ (повністю)

Посада

тел./факс, E-mail

Волкова Олена Володимирівна

декан

dec.ek@kntu.net.ua

Карамушка Марина Володимирівна

заст. декана

dec.ek@kntu.net.ua

Алексеєва Валерія Вікторівна

методист

dec.ek@kntu.net.ua

Смаглюк Алевтина Володимирівна

провідний фахівець

dec.ek@kntu.net.ua

Цирюльник Лариса Миколаївна

провідний фахівець

dec.ek@kntu.net.ua

Лиженкова Тетяна Русланівна

секретар-друкарка

dec.ek@kntu.net.ua

2.2. Кафедри, які входять до складу факультету:

Державного управління і місцевого самоврядування

Зовнішньоекономічної діяльності

Менеджменту, маркетингу і туризму

Галузевого перекладу та іноземних мов

Економіки, підприємництва та економічної безпеки

Фінансів, обліку та оподаткування

2.3. Кількість студентів

Денна форма навчання __________455______________

Заочна форма навчання __________112_______________

3. Умови навчання на факультеті

В першому навчальному корпусі ХНТУ, де розміщується факультет, знаходиться бібліотека ХНТУ, яка має навчальний та науковий фонди. Бібліотечний фонд багатогалузевий: загальна кількість - 327 тис. примірників, в т.ч., наукова література – майже 40 тис., навчальна – 199 тис., періодичні та електронні видання - понад 35 тис. Читальний зал вміщує 150 посадочних місць. Для читачів безкоштовно: користування навчальною, науковою та художньою літературою, книжкові виставки, доступ до мережевих ресурсів за допомогою WI –FI, комп’ютерний класс, допомога у пошуку джерел друку через каталоги, картотеки та Інтернет, виконання бібліографічних довідок, підбір літератури до написання доповідей, рефератів, наукових праць, користування міжбібліотечним абонементом (МБА). На факультеті функціонує бібліотечна філія, де студенти факультету користуються фондом, який складається з 4324 навчальних посібників та підручників. На кожній кафедрі факультету створена електронна бібліотека по кожній дисципліні. Факультет співпрпацює з Херсонською обласною науковою бібліотекою ім. О.Гончара, в якій студенти факультету мають також змогу користуватися електронними німецькомовними ресурсами як бібліотек України, так і бібліотеки Гете-Інституту в Україні. Навчально-лабораторна база забезпечує потреби навчально-виховного процесу і науково-дослідних робіт. Навчальний процес на факультеті забезпечується сучасним навчальним обладнанням, технічними засобами навчання у 2 мультимедійних аудиторіях, 2 лінгофоних класах, 5 комп’ютерних класах, 12 аудиторіях для практичних занять та 12 лекційних аудиторіях.

Наукова діяльність студентів на факультеті здійснюється під керівництвом викладачів кафедр, які спрямовують свою роботу на підвищення наукового потенціалу студентської молоді, розвиток самостійності та інтелектуальних здібностей студентів, активізацію їх інтересу до наукового пізнання та майбутньої професії. Наукова робота зі студентами здійснюється за такими напрямами: залучення студентів до виконання планової науково-дослідної роботи кафедр; наукове керівництво при виконанні студентами конкурсних наукових і кваліфікаційних робіт; наукове керівництво при підготовці студентів до участі в олімпіадах; наукове керівництво при написанні студентами статей та підготовці тез доповідей для виступів на науково-практичних конференціях; наукові дослідження у рамках роботи студентських наукових проблемних груп:

На факультеті для студентів 1-3 курсів щорічно проводиться семінар з лінгвокраїнознавства. Також, студенти щорічно приймають участь в міжнародній освітньо-науковій програмі «Fulbright». Викладачі та студенти беруть участь у британському проекті «Multilingualism: Empowering Individuals, Transforming Societies (MEITS)» (Англія). Даний проект Кембриджського університету спрямований на дослідження багатомовності. Серед постійних партнерів кафедр факультету є Німецька служба академічних обмінів (DAAD), у рамках співпраці з якою лектор Якоб Валосчик традиційно кожного року проводить семінар «Stipendien von DAAD und Sommerkurse in Deutschland» щодо літніх студентських освітянських програм для навчання у Німеччині. Крім цього проводиться міжнародний тест On DaF для підтвердження мовного рівня протестованих та задля подання запитів на стипендіальні програми та отримання літних стипендій на навчання у Німеччині.

На факультеті виховний процес організований на високому рівні. Виховну роботу на факультеті та кафедрах централізовано покликані забезпечувати деканат факультету та Рада студентського самоврядування факультету, які працюють одразу у декількох напрямах: навчально-науковому, культурно-просвітницькому, спортивно-оздоровчому, інформаційному, соціально-побутовому. До їх основних функцій також належить захист прав студентів та розширення сегмента зовнішніх зв’язків. Виховна робота на факультеті міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу організовується та проводиться відповідно до: семестрових планів виховної роботи; індивідуальних планів роботи викладачів; планів роботи кураторів груп.

4. Перелік запропонованих спеціальностей з присвоєнням освітніх ступенів і терміном навчання

Факультет міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу

Кафедра

Спеціальність

Освітня програма

Рівень освіти

Строк навчання

Державного управління і місцевого самоврядування

281 Публічне управління та адміністрування

Публічне управління та адміністрування

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(зі скороченим терміном навчання)

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

Доктор філософії

4 роки

Зовнішньоекономічної діяльності

073 Менеджмент

Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(зі скороченим терміном навчання)

1 рок

10 місяців

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

292 Міжнародні економічні відносини

Міжнародний бізнес

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Менеджменту, маркетингу і туризму

073 Менеджмент

Логістика

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

Менеджмент готельного і туристичного бізнесу

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Бізнес-адміністрування

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

Менеджмент

Доктор філософії

4 роки

075 Маркетинг

Маркетинг

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

Доктор філософії

4 роки

242 Туризм і рекреація

Туризм

Магістр

1 рік

4 місяці

Галузевого перекладу та іноземних мов

035 Філологія

Германські мови та літератури (переклад включно), перша - англійська

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

Економіки, підприємництва та економічної безпеки

051 Економіка

Економіка

Молодший бакалавр

1 рік

10 місяць

Економіка підприємства і бізнес-аналітика

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Економічна безпека

Магістр

1 рік

10 місяців

Економіка

Доктор філософії

4 роки

Фінансів, обліку та оподаткування

072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок

Фінанси

Молодший бакалавр

1 рік

10 місяців

Державна податкова та митна справа

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

071 Облік і оподаткування

Облік і оподаткування

Молодший бакалавр

1 рік

10 місяців

Бакалавр

(за нормативним терміном навчання)

3 роки

10 місяців

Бакалавр

(за скороченим терміном навчання)

1 рік

10 місяців

2 роки

10 місяців

Магістр

1 рік

4 місяці

5. Основні методи та форми викладання

Навчальний процес на факультеті здійснюється за допомогою словесних методів (лекція, бесіда, пояснення, інструктаж), наочних методів (демонстрація, ілюстрація, роздатковий матеріал), практичних методів (завдання, тести, лабораторні, практичні, дослідні роботи), відео методів (проектори, комп’ютери, програвачі). Використовуються форми навчання такі, як індивідуальні, колективні, групові, консультування, гуртки, олімпіади, ігрові, в т.ч. форми теоретичного навчання (лекція, семінар, конференція) та форми професійного навчання (екскурсії на виробництво, виробнича практика, практичні заняття, дипломне проектування, стажування). До принципів навчання на факультеті належать: зв'язок теорії з практикою, принцип гнучкості, свідомості і активності, доступності, наочності, систематичності і послідовності, індивідуалізації та диференціації.

6. Критерії оцінювання знань студентів

У ХНТУ використовується розширена шкала підсумкового контролю: позитивні оцінки – «відмінно», «добре», «задовільно», негативні оцінки – «незадовільно».

Сума балів за всі види навчальної діяльності/

Local grade

Оцінка ЄКТС /

ECTS grade

Оцінка за національною шкалою/National grade

для екзамену, курсового проекту (роботи), практики

для заліку

90 – 100

А

excellent

Відмінно

зараховано / Passed

82-89

В

good

Добре

74-81

С

64-73

D

satisfactory

Задовільно

60-63

Е

35-59

FX

 

Незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано / fail

1-34

F

fail

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни