Головна

Про університет / Новини університету / Відбулась ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Мова як засіб міжкультурної комунікації»

Відбулась ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Мова як засіб міжкультурної комунікації»

15-16 травня 2015 року у Херсонському національному технічному університеті відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Мова як засіб міжкультурної комунікації».

Співорганізаторами конференції на чолі з кафедрою іноземних мов та української філології і кафедрою теорії та практики галузевого перекладу ХНТУ також виступили Інститут філології Чорноморського державного університету ім. Петра Могили та Інститут філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Конференція була проведена за підтримки Програми академічних обмінів ім. Фулбрайта, спонсорованої Посольством США в Україні, а також Українського Фулбрайтівського Кола, члени якого – стипендіати Програми ім. Фулбрайта різних років – виступили з доповідями на пленарному засіданні.

Обговорення актуальних проблем сучасної лінгвістики, перекладознавчих студій, а також методичних інновацій у викладанні іноземних мов і перекладу у ВНЗ, висвітлених у пленарних доповідях, було активно продовжено в секційних засіданнях, присвячених проблематиці новітніх досліджень у галузях лексикології, граматики, текстології й теорії дискурсу, перекладу як засобу міжкультурної комунікації, а також останнім теоретичним і практичним напрацюванням у сфері лінгводидактики та лінгвопедагогіки. Ключове значення для плідної наукової дискусії мали доповіді, презентовані провідними українськими лінгвістами й перекладознавцями – д. філол. н., проф. О.В. Пронкевичем, к. філол. н., доц. Т.Є. Некряч, д. пед. н., проф. Л.М. Черноватим.

У рамках конференції також відбулася презентація Програми ім. Фулбрайта, діяльність якої спрямована на надання підтримки українським науковцям, викладачам ВНЗ та студентам для проведення досліджень або навчання в США. Ще одним результативним заходом став методичний семінар-презентація видавництва німецькомовної літератури «ТСП», видавничі проекти якого включають підручники й посібники з німецької мови, розроблені відповідно до новаторських стратегій у викладанні іноземних мов.

Загалом конференція зібрала близько 100 учасників з усієї України і стала ефективним заходом як для обговорення новітніх досягнень у сучасній лінгвістиці, так і для підтримки існуючих і встановлення нових наукових контактів усередині української дослідницької спільноти. За результатами роботи конференції вже надруковано статті її учасників у фаховому виданні з філологічних наук «Наукові записки Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя», яке вийшло в двох частинах. У перспективі планується залучення до участі в конференції учасників не тільки з України, а й з інших країн, результатом чого стане вихід нашого наукового заходу на міжнародний рівень.